Ha válogat a gyerek

Posted by

Kisgyermekeknél gyakran előfordul, hogy nem hajlandóak megenni bizonyos ételeket. Egyéni ízlés vagy rossz étkezési szokások, betegségek, a legkisebbeknél pedig fogzás is okozhatja a jelenséget. Hosszabb ideig tartó válogatás esetén szakorvoshoz kell fordulni.

Gyakran szembesülnek a szülők azzal a problémával, hogy csemetéjük nem eszik meg akármit. Többé-kevésbé minden gyermek válogat, hiszen ízlésük is különböző, étvágyuk is változó lehet. Sokféle okra vezethető vissza a válogatás, és időtartama is változó. Lehet, hogy bizonyos ízeket nem szeret egy gyerek, máskor rosszul érzik magukat, betegek, azért válogatnak.

Egyes betegségektől is függhet, mit esznek meg, és mit nem. Akinek fáj a torka, az a pépes ételt kívánja, akinek a hasa fáj, az kevés ételt fogad el. Általában átmeneti a válogatás, de figyelnünk kell bizonyos jelekre. Gyanússá akkor válik, ha hirtelen kezdenek el kerülni bizonyos ételeket, mert lehetséges, hogy ennek hátterében egészségügyi okok állhatnak.

Ha egyféle élelmiszert utasítanak el konzekvensen a gyerekek, akkor arra figyelni kell, hiszen az okozhatja allergia vagy táplálék-intolerancia – hívja fel a szülők figyelmét a problémára Dr. Karoliny Anna gyermekgyógyász. „Elképzelhető, hogy tejcukor- vagy gyümölcscukor-érzékenység miatt nem hajlandó elfogyasztani egy-egy típusú ételt a kisgyermek. Gyakran ösztönösen érzik, hogy mi okoz nekik panaszt és mi nem, és például a paradicsomot van, aki azért nem eszik, mert csípi a száját, csak ezt még nem tudja a szülőknek elmondani. Utólag, szakorvosi vizsgálat során kiderülhet, hogy allergiás rá.”

Már a legkisebbek is válogathatnak

Kristóf Emília védőnő azt tapasztalta, hogy korra jellemző a válogatás.

Amikor egy éves koruk körül a gyerekeket kezdik átszoktatni a rágható ételekre, előfordulhat, hogy egy idő után nem fogadják el többé a pépes ételeket, például a főzelékeket. Máskor a darabos étel elfogadásával van baj, a húst kipiszkálják az ételből. Van olyan kicsi, amelyik kiválogatja kézzel a tányéron, amit nem hajlandó elfogyasztani.

Gyakran a fogzás miatt változhatnak meg a gyerekek étkezési szokásai. Másfél éves koruk körül bújnak ki a szemfogak, és ez megviseli őket. Van, aki ilyenkor csak pürésített ételeket eszik meg.”.

Ha nem múlnak el a hirtelen támadt új étkezési szokások, a védőnő azt javasolja, hogy néhány napon belül vigyük orvoshoz a kisgyermeket. Különböző hiánybetegségek kialakulásához vezethet az elégtelen táplálkozás. Egészen kis gyermekeknél, akik tápszert már nem kapnak, de a húst nem eszik meg, a fehérjebevitelről gondoskodni kell.

Szénhidrátok, zsír, fehérje, vitaminok, nyomelemek

Amikor egyoldalúan táplálkozik a gyermek, akkor az úgynevezett makronutriensek (fő tápanyagok, ilyen a szénhidrát, zsír és fehérje) nem megfelelő arányban kerülnek a szervezetébe. Ez komoly felépítő folyamatok zavarához vezethet, például nem fejlődik megfelelően a gyermek izomzata. Ezért is lényeges a fehérjebevitel vagy az idegrendszer számára a zsír és cukorbevitel. Gyermekek esetében nehéz meghatározni, mennyi kalóriára van szükségük naponta, de elképzelhető, ha válogatnak, kevesebbet esznek, így pedig nem jut elegendő kalória a szervezetükbe. Ennek következménye lehet például a növekedési zavar.

Szerencsére igen ritka, hogy a válogatás miatt súlyos hiányállapotok alakuljanak ki. Inkább technikai jellegű hibát jelent a válogatás, ez pedig a szülők találékonyságával orvosolható. Amikor ugyanis bizonyosféle gyümölcsöket nem eszik meg egy gyerek, akkor másfélék szolgálhatnak vitaminforrásként. Mindenképpen szükség van a szülők leleményességére Dr. Karoliny Anna szerint, hogy alternatívát nyújtsanak az apróságoknak a visszautasított élelmiszerek helyett.

Problémát a hús vagy a zöldségek elutasítása jelenthet. Nem ritka, hogy a gyerekek a párolt zöldségeket nem eszik meg, vagy egyáltalán nem nyúlnak a zöldségekhez. Solymosi Dóra dietetikus úgy véli, jó volna, ha a kicsik a kisétkezések alkalmával (tízórai, uzsonna) megennék a szendvicshez a paprikát, paradicsomot.

Mindenképpen orvosi segítségre van szükség, ha a túlzottnak gondoljuk a válogatást. Ha ugyanis alapvető ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok hiányoznak a táplálékából, mint az A-vitamin vagy a cink, vitamin- és ásványianyag-pótlásra is szükség lehet . „Addig is kínáljuk meg a kicsit zöldséglevekkel, gyümölcsök kicsavart levével, új ételekkel, és ne féljünk kísérletezni sem. Bevonhatjuk úgy is őket az ételkészítés folyamatába, ha elmondjuk nekik, hogy most milyen alapanyagok találhatók otthon, és együtt kitaláljuk, milyen ételt készítünk el belőle. Nem kell megkérdezni naponta arról, hogy mit kér, hiszen ha minden alkalommal azt feleli, palacsintát, akkor azt azért nem kaphat minden nap” -tanácsolja a dietetikus.

Helytelen étkezési szokások

Bizonyos ételek elvehetik az étvágyat. Kristóf Emília védőnő arra figyelmeztet, hogy amelyik kisgyermek napközben sok cukrozott ételt és sok cukros üdítőt kap, az bizonyos ételeket kerülhet, esetleg csak édességet lesz hajlandó fogyasztani.

Ha nem betegség áll a háttérben, akkor pszichés probléma is okozhatja, hogy az asztalnál válogatós a gyerek. Nem használ a dietetikus szerint, amikor a szülők túl nagy figyelmet szentelnek az étkezésnek, ráerőltetnek bizonyos ételeket. Amint ugyanis egyre jobban figyel a szülő az evésre, és egyre inkább erőltetné, a gyerek ellenállása egyre jobban nő: ez egy ördögi kör. Hiba az is, ha a testvérével, barátaival példálózunk.

„Teljesen semlegesnek kellene maradnunk étkezés közben, nem szabad sem szidni, sem állandóan dicsérgetni a gyereket. Viszont nagyon fontos, hogy a család többi tagjával, illetve a szülőkkel együtt üljön asztalhoz, és ehhez hozzá is szokjon. Ne álljon fel, ne rohangáljon, jó, ha azt látja, hogy mindenki nyugodtan ül és eszik. Egy idő múlva neki is megjön az étvágya, csak ehhez a szülők részéről türelem kell. Így lehet a gyermekek megfelelő étkezési kultúráját idejekorán kialakítani fejti ki Solymosi Dóra.

Étkezés alatt ne nézzen tévét a gyerek, ne vigyen játékot az asztalhoz, mindez elvonja a figyelmét az étkezéstől: az ételeket nem rágja meg megfelelően, és ez további egészségügyi problémához vezethet.

Egészséges táplálkozási szokások alapjai

Nem árt tudni, hogy a gyerekek ízlése folyamatosan változhat. Egy-egy nemszeretem étellel érdemes később újra próbálkozni, amíg el nem fogadja, anélkül persze, hogy tukmálnánk vagy erőltetnénk. Egyszerűen csak kínáljuk meg vele, de akkor se keseredjünk el, ha visszautasítja. Lehet, hogy a tizedik alkalommal már megeszi. Ha csak rövid ideje válogat, ne aggódjunk, éhen halni biztosan nem fog.

Édességeket is ehetnek a kicsik, csak mértékkel. Heti egy vagy két alkalommal belefér egy-egy szelet csoki. Születésnapján természetesen tortával, süteménnyel kedveskedhetünk neki. Persze a szokásos édességeken kívül vezessük rá arra is a gyerekeket, hogy másfajta, cukormentes desszertek is léteznek. Tejberizst, túrókrémet, kölest készíthetünk egy kis kefir hozzáadásával, mazsolával, aszalt, szárított gyümölcsökkel, így a természetes cukrok adnak nekik édes ízt. Joghurtból, gyümölcsökből kevés mézzel fagylaltot is készíthetünk, ehhez még gépre sincsen szükség. Rágcsálnivalónak adhatunk sózatlan diót, mogyorót, olajos magvakat, zöldségszószokat bulátával. Gyermekkorban kell ránevelni mindenkit az egészségtudatos táplálkozásra, életmódra.

Tippek az ételek elfogadásához

Előfordul, hogy bizonyos élelmiszerek színe, formája vagy mérete nem tetszik gyermekeinknek. Bevonhatjuk az arra már elég idős gyerekeket a koruknak megfelelő műveletekkel a sütésbe-főzésbe. Olyan alapanyagokat használjunk, amelyeket szeret. Kisétkezéseknél lehet játszani is a zöldségekkel: figurákat vághatunk ki belőlük, díszíthetjük, csillag alakúra szelhetjük őket. Kirakhatunk a zöldségekből figurákat a tányéron, mondjuk kisvonatot, arcot, katonákat készíthetünk, és felsorakoztathatjuk őket.

Beválhat, ha a többi alapanyag közé rejtjük azt, amelyiket visszautasítja. Rakott fogást készítünk, felaprítjuk a kérdéses zöldséget vagy húst és mártásba, szószba szórjuk. Krémlevesekbe is keverhetjük a nemszeretem zöldségeket, és pizzafeltétként is felhasználhatjuk őket, csakúgy, mint a húsokat. Színesebb és ízletesebb lesz a burgonyapüré is egy kis sárgarépától és brokkolitól. Húspogácsákban, vagdaltakban talán szívesebben elfogyasztják a válogatós gyerekek a húst.

Gyümölcs mindig legyen elől, elérhető közelségben. Ám a „tiltott”, kalóriadús, vagy ritkábban fogyasztandó ételeket ne dugdossuk előlük, mivel akkor annál erősebb lesz számukra a kísértés. Ugyanakkor a nassolnivalókkal se tukmáljuk őket.

Forrás: lifenetwork.hu