Strandolás gyerekkel

Posted by

A nyári kánikulában a gyerekek és a felnőttek egyaránt szívesen hódolnak a strandolás örömeinek. De legyünk őszinték: gyermekkel nem annyira felhőtlen a pihenés, minden pillanatban rajtuk kell tartanunk a szemünket, ha meg akarjuk óvni őket a rájuk leselkedő veszélyektől. Akár az otthoni medencében fürdünk, akár a Balatonon vagy a tengerparton, előfordulhat, hogy a nyaralást egy baleset vagy betegség keseríti meg. Lássuk, mit tehetünk a biztonságos strandolás érdekében!

  1. Vizi balesetek: a strand veszélyes üzem

Sajnos minden évben előfordul néhány tragédia, amikor kisgyermek fullad különféle vizekbe. A legtöbb baleset a családi medencékben történik: sajnos egy pici gyerek alig fél méteres vízbe is bele tud fulladni… Legyünk nagyon körültekintőek! Hat éven aluli, ill. 12 évnél fiatalabb, úszni nem tudó gyermeket soha ne engedjünk egyedül vízbe, ne hagyjunk felügyelet nélkül medence közelében. Ha fürdőzünk, gondoskodjunk megfelelő felszerelésről: a karúszó, mentőmellény, úszógumi jó szolgálatot tehet, de felnőtt felügyelete nélkül teljes biztonságot nem ad. Csónakba, vizibiciklire csak mentőmellénnyel engedjük a gyerekeket!

Gyakran következik be baleset vízbe ugrálás során is. Veszélyes lehet, ha sekély vízbe ugrunk fejest, ez nyakcsigolya sérüléshez vezethet. Legyünk óvatosak: győződjünk meg a víz mélységéről és arról, hogy nincs-e a vízben valamilyen akadály (pl. kő, cölöp, stb.), mely balesetet okozhat.

Gyakori balesetet okoznak a vízben található éles tárgyak: üvegszilánk, kagyló, éles kő megvághatja a lábunkat. A tengeren fürdőzők emellett találkozhatnak tengeri sünnel, korallal is, ami szintén kellemetlen napokat tud szerezni a rátaposóknak. Természetes vizekben ezért adjunk viziszandált a gyermekre, ezzel megelőzhetjük a hasonló baleseteket. A fürdőkben pedig a nedves, csúszós burkolat okozhat balesetet, érdemes papucsban közlekedni, megfogni a gyerekek kezét.

A zsúfolt strandokon a sok gyerek között egy szempillantás alatt szem elől téveszthetjük a gyerekünket. Magyarázzuk el a nagyobb gyerekeknek, hogy ha nem találja a szüleit, akkor ne essen pánikba, ne induljon a víz felé, hanem kérjen segítséget: a legtöbb strandon van hangosbemondó, mely jó szolgálatot tehet.  

  1. Állatok a vízben

A tengeri fürdőzés során a legfélelmetesebb állat a cápa, de cápatámadástól a legritkább esetben kell tartanunk. Veszélyesek lehetnek azonban a medúzák, lehetőleg kerüljük el őket, probléma esetén forduljunk orvoshoz. Hazánkban szerencsére nincsenek különösebben veszélyes állatok, bár néhány hattyú okozta sérülés előfordul. Csodáljuk meg, de ne zavarjuk az állatokat!

  1. Nyári veszélyek: napszúrás, hőghuta

Amikor megérkezünk a strandra, igyekezzünk árnyékos helyre táborozni. Ha van nálunk un. félsátor (ez árnyékot ad, de jár benne a levegő), akkor nem kell óránként változtatni a helyünket, hogy árnyékban maradhassunk. Minél kisebb a gyermek, annál inkább igaz, hogy ne tartózkodjunk a tűző napon – kiváltképp a déli órákban. Használjunk megfelelő naptejet, fehér vászonsapkát. A kicsiket ne vetkőztessük meztelenre még a legnagyobb kánikulában is hagyjunk rajta egy vékony napozót. Figyeljünk oda a megnövekedett folyadékigényre: itassuk sokat a gyerekeket, az anyatejes babákat gyakrabban tegyük mellre!

  1. A leggyakoribb fertőzés: hányás, hasmenés

A strandokon rendszerint sok ember zsúfolódik össze, különösen jellemző ez a gyermekmedencékre ill. a természetes vizek gyermekpancsolójára is. A gyerekek egy része még nem szobatiszta, de a vizsgálatok szerint minden ötödik felnőtt is rendszeresen belepisil a fürdővízbe! Így könnyen jutnak különféle baktériumok, vírusok a vizekbe. A meleg víz kiváló táptalaj a kórokozók számára, így viszonylag kevés víz lenyelése is panaszokat okozhat. Rendszerint néhány napig tartó hányás, hasmenés, hasfájás, esetenként láz jelentkezik a gyerekeknél. Ilyenkor fontos a gondos folyadékpótlás, lázcsillapítás, heves panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

  1. Ha víz kerül a fülbe

Egy alapos fürdőzés során rendszerint víz kerül a gyerkőcök fülébe, mely a külső hallójárat gyulladásához vezethet. Ilyenkor viszketés, fájdalom jelentkezik, a fülkagyló nyomásérzékeny lehet, időnként váladékozást is megfigyelhetünk. Láz, hurutos tünetek nem kísérik a betegséget. Orvosi vizsgálatot követően antibiotikumot tartalmazó fülcseppel, gyulladáscsökkentőkkel kezelhető, súlyosabb esetben orvossággal átitatott gézcsíkot helyezünk a hallójáratba.    

  1. A szemekre leselkedő veszélyek

Ha kórokozókkal fertőzött víz esetleg homok kerül a gyermek szemébe, kötőhártyagyulladás kialakulásához vezethet. Az esetleges szennyezősést alaposan öblítsük ki tiszta vízzel! Vírusos eredetű fertőzés esetén fájdalom, égő viszkető érzés jelentkezik, bakteriális gyulladás gennyes váladékozást okoz. Kezelése szemcseppel történik, ez vizsgálatot követően orvosi vényre kapható a gyógyszertárakban.

A gyerekek szeme igen érzékeny, védjük az erős napsugárzástól! Főleg a homokos tengerparton mérhető igen magas UV sugárzás, viseljünk jó minőségű napszemüveget!

  1. Ha csíp a pisi

A vízben előforduló kórokozók húgyúti fertőzést is okozhatnak, ez kislányoknál valamivel gyakrabban fordul elő. Ilyenkor arra panaszkodnak a kicsik, hogy csíp a pisi, esetleg azt vesszük észre, hogy pisiléskor sír, vagy nem akar vizelni a gyermek. Ez a panasz komolyan veendő, mert kezeletlen esetben akár vesemedence gyulladáshoz is vezethet! Ilyenkor vizeletvizsgálat szükséges, ez alapján döntünk a kezelésről.

  1. Gombás fertőzések

A meleg nedves területek a gombák kedvelt területei. Könnyen szembesülhetünk a lábak gombás fertőzésével: ilyenkor rendszerint a lábujjak között fájdalmas, vörös, viszkető, nedvedző területek jelennek meg. Megelőzhetjük, ha fürdőzés után mindig szárazra töröljük a gyermek lábát, kiszárítjuk a papucsát.

Nagyobb leányok esetén már számolnunk kell a hüvelygomba által okozott panaszokra is: ilyenkor fehéres folyás jelentkezik, égő, viszkető érzés teszi igazán kellemetlenné a betegséget. Kezelése megfelelő gombaellenes kenőccsel, szükség esetén hüvelykúppal (orvosi javaslatra) lehetséges.

  1. Bőrfertőzések

A vízben ázó sebekről könnyen leázik a pörk, ezzel utat enged a baktériumoknak a felülfertőzésre. Ilyenkor könnyen elgennyednek a sebek, gyakori az ótvar.

  1. Mit (ne) együnk a strandon?

A nagy melegben hamar megromlanak az ételek, ezért gondosan válasszuk meg, hogy milyen elemózsiát viszünk magunkkal. Étkezés előtt mossunk kezet! A strandokon található büféket rendszeresen ellenőrzik, ennek ellenére a gyermekeknek nyers tojást tartalmazó ételeket lehetőleg ne adjunk. Lehetőleg frissen készített, jól átsütött ételeket válasszunk.

Remélem, hegy ez a néhány tanács segít abban, hogy a nyaralás mind a gyermekeknek, mind a szülőknek felhőtlen legyen!

Dr. Karoliny Anna, gyermekorvos, gyermekgasztroenterológus