Szívzörej gyermekkorban

Posted by

Sok szülő számára a legijesztőbb dolgok közé tartozik, amikor az orvos közli: a gyermeknek szívzöreje van. Legtöbbször ártalmatlan jelenségről van szó, a gyermek fejlődését nem befolyásolja, de a szülők természetesen aggódnak: „Ki lehet ezt nőni?”, „Akkor most nem sportolhat?”, „Milyen vizsgálatokra van szükség?”.

A szívzörej önmagában nem betegség

Szívünk működése során vér áramlik a vénákból a szív pitvaraiba, onnan a kamrákba, majd a verőerekbe; ezt a folyamatos áramlást a szívbillentyűk nyílása, zárása szabályozza. Egészséges embereknél is hangjelenség kíséri a működést, melyért a billentyűk nyitása-záródása és a vér áramlása a felelős. Mindez együtt a szívdobogás, melyet szabad füllel is hallhatunk a mellkason.

Rutin orvosi vizsgálat során sztetoszkóppal meghallgatjuk a szívet, szakavatott fül számára a komplex hangjelenség rögtön értelmezhető. Amennyiben a megszokottól eltérő, más jellegű vagy extra hangot hallunk, azt nevezzük szívzörejnek. Sokszor előfordul, főképp gyermekkorban, hogy egy bizonyos típusú zörej átmenetileg megjelenik, majd eltűnik panaszt nem okozva. Az esetek nagy többségében ártalmatlan jelenségről van szó, azonban akár súlyos betegség tünete is lehet.

Néha már a zörej jellemzői adhatnak diagnózist

Szívzörej esetén a gyermekorvos igen alaposan hallgatja meg a mellkast a szív különböző hallgatózási pontjain. Erőssége szerint osztályozzák a hallottakat: a halk zörej egyes, a hangos hatos értéket kap. Néha a vizsgálat nem könnyű, síró csecsemőnél-gyermeknél nehéz meghallani egy halk zörejt, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy a gyermek a vizsgálat alatt csendben, nyugodtan viselkedjen.

Pontos adminisztrációt kell készíteni, ugyanis gyakran előfordul, hogy a zörejek eltűnnek, megjelennek, testhelyzettől függően változnak. Nem ritka, hogy olyan gyermeknél hallunk zörejt, akinél korábban még ez nem volt ismert. Lehetséges ugyanis, hogy egy zörej csak bizonyos helyzetekben hallható, illetve úgynevezett provokáló tényezők, például magasabb szívfrekvencia, lázas állapot mellett válik hallhatóvá.

A zörej típusa alapján az esetek többségében megállapítható, hogy ártalmatlan jelenségről van csupán szó. Tekintettel arra, hogy néhány veleszületett és szerzett szívbetegség is szívzörejjel jár, a vizsgáló orvos a kérdéses esetekben kikéri gyermekkardiológus szakvéleményét is.

Legtöbbször veszélytelen, de néha súlyos betegség jelzője

Amennyiben igazolódik, hogy úgynevezett funkcionális, ártalmatlan szívzörejről van szó, a szülőnek is el kell fogadnia, hogy gyermeke nem beteg, annak dacára, hogy szíve szokatlan hangot ad. Ahogy cseperedik, a zörej általában el is tűnik. Szerencsére ezek a gyermekek egészségesek, nem szükséges semmilyen korlátozás, sportolhatnak, diétára, gyógyszer szedésére nincsen szükség. Fontos, hogy a nagyobb gyermekek is tudják: a szívük teljesen egészséges.

Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a szívzörej hátterében szívbetegség áll. Ha felmerül ennek gyanúja, gyermekkardiológiai szakvizsgálatra van szükség. Ennek során többek között EKG, szívultrahang, mellkas-röntgenvizsgálat történik, mely tisztázza a kórképet. A szívfejlődési rendellenesség viszonylag gyakori: hozzávetőleg minden századik baba kisebb-nagyobb rendellenességgel jön a világra. Ezek egy része nem okoz tünetet és csak a rutinvizsgálatok során derül ki, idővel akár meg is szűnhet. Más esetekben akár már újszülött korban életveszélyes állapot alakulhat ki.

A leggyakoribb szívbetegségek közé tartozik a kamrákat illetve a pitvarokat elválasztó sövény defektusa, a különféle billentyűk rendellenességei és a szívizomzat betegségei. Ezek azonban az esetek túlnyomó többségében a zörejen kívül egyéb tüneteket is okoznak, amelyek észlelése esetén feltétlenül gyermekorvoshoz kell fordulni. Szerencsére az esetek többségében korszerű szívsebészeti, katéteres és gyógyszeres segítséggel a szívbeteg gyerekek nagy része teljes életet élhet.

Szívbetegséggel járó tünetek:

Csecsemőkorban:

  • Táplálási nehézség, étvágytalanság
  • Kapkodó légzés
  • Gyarapodási zavar
  • Cianózis (azaz az ajkak kékes elszíneződése)

Idősebb gyermekeknél:

  • Fáradtság
  • Terhelésre jelentkező nehézlégzés
  • Mellkasi fájdalom

Dr. Karoliny Anna

Gyermekorvos