Vakbélgyulladás

Posted by

A vakbélgyulladás gyermekkori jellemzői

A vakbélgyulladás egészen pontosan a féregnyúlvány ismeretlen eredetű, gennyes gyulladása, mely kezelés nélkül súlyos állapothoz, akár halálhoz vezethet. Gyakorisága ellenére felismerése – kiváltképp gyermekkorban – gyakran nem könnyű, ugyanis tünetei sokféle betegséget utánozhatnak. Emiatt legtöbbször a gyermekorvosnál jelentkeznek a betegek, csak ezután kerülnek sebészetre, ahol a további kivizsgálás és kezelés megtörténik.

Milyen életkorban jellemző a betegség előfordulása?

Gyermekeknél legtöbbször hat éves kor felett fordul elő, de sajnos kisgyermekek és csecsemők is megbetegedhetnek. Ilyenkor még nehezebb a vizsgálat, hiszen még nem tudják elmondani megfelelően a panaszaikat, ill. a vizsgálat is nehézkesebb. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb a gyermek, annál gyorsabb és súlyosabb lefolyású a betegség, ill. több szövődményre számíthatunk.

Milyen tünetek esetén gondolunk vakbélgyulladásra?

A felnőttekre jellemző jobb alhasi fájdalom, láz és hányás csak idősebb gyermekeknél figyelhető meg ilyen pontosan. Gyermekkorban általában bizonytalan a kezdet, rossz közérzet, először csak étvágytalanság, majd a has közepén kezdődő fájdalom jelentkezik, melyet hőemelkedés, nem túl magas láz kísér. Megfigyelhető hányás, hasmenés, de akár székrekedés is. Húgyúti panaszok is színezhetik a képet. A panaszok néhány óra alatt egyre kifejezettebbé válnak, a hasi fájdalom a jobb alhas felé vándorol. A gyermek fekvése jellemző lehet, féloldalt fekszik, lábait felhúzva tartja. A hasa nyomásra igen érzékeny lehet.

A tünetek értékelését nagyban megnehezíti, hogy gyakran náthás, hurutos gyerek betegszik meg, és az alapbetegség is okozhat hasi panaszokat.

Milyen vizsgálatok elvégzése szükséges?

Ha a panaszok, tünetek és a részletes vizsgálat alapján felmerül a vakbélgyulladás lehetősége, laboratóriumi vizsgálat és hasi ultrahang történik. Ezek együttes értékelése alapján dönt a sebész a további teendőkről.

Milyen kezelés javasolt?

Amennyiben vakbélgyulladás igazolódik, műtét javasolt, mely során eltávolítják a gyulladt féregnyúlványt, kezelik az esetleges szövődményeket (pl. hashártyagyulladás). Előfordulhat, hogy szükséges a műtéti területen egy draint (csövet) kivezetni a külvilágba, itt vezetődik el a nagyobb mennyiségű gennyes váladék. Ezt általában a műtét másnapján el lehet távolítani. Kiegészítő kezelésként infúziót, fájdalomcsillapítót adunk, de szükség lehet antibiotikumokra is.

A gyógyulás

A műtét másnapján már felkelhet a gyermek, néhány napon belül elhagyhatja a kórházat. Hét-tíz nap múlva el lehet távolítani a varratokat, de 4-6 hétig még sportolás nem javasolt.

Összefoglalva tehát a legfontosabb, hogy a tünetek kezdetben nem kifejezetten jellemzőek, könnyen más betegségre terelik a gyanút. Ezért ha a panaszok fokozódnak, a gyermek állapota romlik, ismételt orvosi vizsgálat javasolt, hogy mihamarabb a megfelelő kezelést kezdhessük.