Nyári veszélyek

Posted by

A hosszú tél és az esős tavasz után nagyon vágyunk már a szép időre, egy kis napsütésre. Jóból is megárt a sok: a gyermekek különösen érzékenyek a napsugárzás és a meleg káros hatásaira, fokozottan óvni kell őket a kellemetlenségektől.

Ha itt a nyár és a szünidő, a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban. A nyári nap azonban a jótékony hatásain kívül árthat is gyerekeknek. Bőrük különösen érzékeny a napsugárzásra, ugyanis sokkal kevesebb melanint tartalmaz, mint a felnőtteké, ezért rendkívül könnyen leégnek. Óvjuk bőrüket megfelelő minőségű, gyermekek számára kifejlesztett fényvédő készítményekkel. Naponta többször kenjük be őket, különösen, ha homokos, vizes helyen járunk. Nemcsak strandon, séta közben vagy játszótéren is könnyen megéghet gyermekünk. Erős napsugárzás esetén délelőtt tíz és délután három óra között kerüljük el napon tartózkodást, húzódjunk árnyékba. Ne feledkezzünk meg a kalap és a napszemüveg használatáról sem. A szemek védelme is nagyon fontos: érdemes jó minőségű, megfelelő fényvédelmet adó napszemüveget vásárolni, a rossz szemüveg többet árt, mint használ.

Leégés után

Ha mégis megtörténik a baj, és csemeténk bőre vörösre, esetleg hólyagosra égett, tegyünk meg mindent a kellemetlen tünetek enyhítésére. Használjunk napozás utáni bőrápoló készítményeket, melyek megnyugtatják a leégett bőrt. A gyógyszertárban többféle, vény nélkül kapható készítmény áll a rendelkezésünkre, melyeket kifejezetten napégésre ajánlanak. Értelemszerűen a rákövetkező napokban kerüljük a napsugárzást. Ne felejtsük el, hogy a fehér bőrűek és azok, akiknek sok festékes anyajegy van a bőrén, különösen nagy veszélyben vannak, akár egy leégés is többszörösére növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Fényérzékenység, napallergia

Gyakran előfordul, hogy napnak kitett helyen kiütések, bőrpír, hólyagok jelennek meg az arra érzékeny gyerekek bőrén. Ezek általában viszketnek, könnyen elvakarják őket, ezért kisebesednek. Ilyenkor bőrgyógyászati szakvizsgálat javasolt, a megoldás általában nagy faktorszámú fényvédő krém és allergiaellenes gyógyszer használata. Bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, de akár növények is (egyes antibiotikumok, parfümök, növények – például a paszternák) fényérzékennyé teszi a bőrt, ilyenkor a napfény kerülendő.  

A napszúrás: gyakori és nem veszélytelen

A napszúrás kialakulásáért a nap sugárzása és a magas hőmérséklet együttesen felelős. A fizikai tényezők együttes hatására az agyhártyák steril gyulladása alakul ki, szerencsére az esetek zömében csak enyhe formában. Központi idegrendszerünkben vizenyő alakul ki, az agy egyes területei nyomás alá kerülnek, ez okozza a kellemetlen tüneteket.

Ha a napon való tartózkodás után a gyermekünk fejfájásról, hányingerről, szédülésről panaszkodik, esetleg hányást, ájulást tapasztalunk, mindenképpen gondoljunk napszúrásra, forduljunk orvoshoz. Vigyük a gyermeket sötét, hűvös helyre, borogassuk hideg vizes kendővel a homlokát, ez azon kívül, hogy a tüneteket enyhíti, gyulladáscsökkentő hatású is. Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a napon tartózkodás nagy folyadékveszteséggel jár, melyet az esetleges hányás tovább ronthat. Fontos, hogy a vízen kívül nagy a sóveszteség is, ezt a folyadékpótlás során figyelembe kell venni. A fokozott vízbevitel sópótlás nélkül akár vízmérgezéshez is vezethet.

Életveszélyes szövődmény: a hőguta

A hosszas melegben való tartózkodás akár életveszélyes is lehet. Természetesen nem egyik pillanatról a másikra következik be a tragédia, de egy csecsemő ijesztően rövid idő alatt kerülhet súlyos állapotba. A gyermekek izzadtságmirigyei még nem működnek tökéletesen, ezért elégtelen a hőleadásuk. Ilyenkor a szervezet hőszabályozó rendszere felborul, a belső hőmérséklet vészesen magasra emelkedhet. A napszúrásnál észlelt tüneteken kívül gyakori a tudatzavar, az eszméletvesztés, a görcsroham, melyek a hőguta kialakulására figyelmeztetnek. Feltétlen forduljunk orvoshoz, hiszen kezelés nélkül ez az állapot akár végzetes is lehet! Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk a gyermekünket még rövid időre sem zárt meleg helyen például  az autósülésben, mert nagyon hamar kialakulnak a fenti tünetek.

A napon tartózkodás alapvető szabályai egyre inkább közismertek, mégis minden évben gyakran találkozunk napszúrással, hőgutával. Változékony időjárásunknak köszönhetően hazánkban is tapasztalhatunk extrém magas hőmérsékletű napokat, ilyenkor fokozottan oda kell figyelni gyermekeinkre is. Kis odafigyeléssel azonban a nyaralás minden bizonnyal olyan kellemes élmény lesz családunk számára, amilyet eltervezünk.

Dr. Karoliny Anna, gyermekorvos